Přeskočit na obsah

Toulavky a zima

Toulavky a zima – jak jim můžeme pomoci ?

K tomu nám postačí 2 základní úkoly, které můžou změnit život několika chlupatým čumáčkům. 

 

 

.

Schovka před mokrem a mrazem. (Útulný domeček)

První věcí, aby kočky přežily zimu je vhodná skrýš.

Nejvhodnější domeček  pro kočičky: Domek pro kočky poskytuje nezbytné útočiště před sluncem, zimou a vlhkostí.  Zešikmení střechy a vyvýšení podlaha pomáhá udržet  toulavku izolovanou a v suchu.  Bouda se skládá ze dvou místností: zádveří a obytné plochy.  Ideální rozměry pro 2 kočičky jsou minimálně 50x40x40cm. Všechny stěny domečku jsou nejvhodnější z polystyrénu, celý domeček je dobré obalit silnějším igelitovým pytlem. Domeček je nutné kontrolovat. Jako podestýlka do domečku (v případě že domeček nemáte čas kontrolovat a vyměňovat deky aby nezamrzli a nevytvářeli se plísně) je seno.

 

 Ilustrační foto s ideálním rozložením domečku

Plná bříška – mnoho energie (krmení)

Základní věcí je, aby kočka měla pravidelně dostatek potravy,jen tak se jí vytvoří dostatečně hustá zimní srst a ochranná zásoba podkožního tuku.

Místo, kam budete dávat krmení, by nemělo být vlhké.  Je lépe dávat misky na jakoukoli podložku třeba na polystyren, aby nebyly položeny hned na zem (Můžou promrznout). Pokud to jde, choďte krmit 2x denně, ráno a večer ve stejnou dobu. Kočky si zvyknou a budete mít přehled o všech kočičkách, které krmíte. Je lépe vybírat kvalitnější krmivo, aby kočky netrpěly zažívacími problémy a pokusit se i o přístup k čisté vodě.

 

Nepomůžeme-li kočičkám přečkat zimu, můžeme tím vážně ohrozit jejich zdraví ale i životy!  

 
Při chystání se na zimu zvažovalo naše o.s. Pomocné ruce Olomouc nákup polystyrenových boudiček. Cena boudiček je 30 Kč. 
Ovšem při telefonickém ověřování 603 443 852 jsme zjistili, že pánovi pošta už bedničky, balené po dvou, odmítá brát. Proto při jejich nákupu je nutný vlastní odvoz, vlastní doprava. Tedy z Ústí nad Labem. Jednak vás informujeme o této skvělé možnosti boudiček na krmná místa pro toulavé kočičky. Zároveň prosíme a spolupráci, nemáte někdo možnost zajistit odvoz asi 30ti boudiček pro naše sdružení někam blíž k Olomouci? 

Autor: Lenka Regalová

2 komentáře na “Toulavky a zima”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *