Přeskočit na obsah

Kočka – Šelma, nebo mazel?

Kočka domácí vs. kočka divoká:

Při myšlence na kočku se všem vryl do paměti obrázek kočky vrnící na gauči, ale ne vždy tomu tak bylo. Při adopci na to musíme myslet, kočka nám to bude ráda připomínat každý den. Ti z nás, kteří to nevezmou na vědomí se můžou těšit na nemilá překvapení v formě rozdrápaných gaučů, kuchyňských linek a někdy i nás samotných.

Kousek šelmy, v našel kočičím kamarádovy, se probouzí každý den.

 

U „venkovních koček “ například ve formě hry s kořistí, což ve své podstatě není hra, ale dobře promyšlená strategie. Kočka tím svou kořist, před zakousnutím , omračuje. Tím zabraňuje možnosti poranění při konečném boji spojené s nepříjemnými infekcemi, které můžou vést i ke smrti kočky.

 

 

Mrštná kostra lovce pak utočí nejen na zahrádkách našich domovů, ale přímo v našich ložnicích. U nás doma jsme tuto nejoblíbenější aktivitu koček pojmenovaly džungle. Kočky se při tom honí, navzájem po sobě startují a nejraději vyskakují na skříně , ze kterých je nenáme šanci dostat dolů. To vše jim umožňuje pružná kostra s páteří z 20 obratlů.

 

 

Také vám přišlo, že kočky jsou u lednice dříve než vůbec vezmete do ruk otevřenou konzervu? Je to díky neuvěřitelnému sluchu, který je pro noční šelmu velmi důležitý. I vaše chlupatá radost používá 20 svalů jen na nastražení uší, díky kterým ví o všem. (při poslouchání a zaměřovaní zvuku který ke kočky přichází kočky vždy stojí, lépe se tak soustředí a „chytají“ zvukové vlny) Zajímavostí je, že kočka dokáže zachytit i zvuky s 60Hz.

 

 

Vousky kočky, jako hmatová stanice. Kočičí vousky mají kořínek hlouběji v pokožce, přesněji ve vazových váčcích. Můžou tak bez problémů analyzovat tvar kořisti , nebo i proudění vzduchu, což jim pomáhá k prolézání úzkými otvory. Takové „vousky“ mají kočičky nejen na tlamičce, ale i na spodní straně tlapiček.

 

 

Oči kočky jsou specializované více na citlivost než na světlo nebo než na barevnost. Na základě různých testů se přišlo na to, že blízké objekty zvířata vnímají spíše mírně rozmazaně, zatímco vzdálenější předměty vidí ostře. A v noci kočky vidí lépe jak ostatní zvířata díky lesklým buňkám v cévnatce.

 

 

Díky všem těmto vlastnostem je lepší, se při kočičím mňau postavit do pozoru a vyčkávat rozkazy  🙂.

 

 

 

 

Lenka Regalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *