Přeskočit na obsah

Kočičí toaleta a její řešení

Problém – kočičí toaleta

Chcete si pořídit kočičku a máte strach, že Vám zaneřádí celý byt, nebo kočičku máte a nevíte, proč přestala chodit na kočičí toaletu? Nebo Vás jen zajímá jaká kočičí toaleta je ta pravá? Připravili jste pro Vás pár stručných řádků o těchto problémech.

 

Kočičí toaleta a domácí šelma:

Kočičky jsou velice čistotná zvířata, proto se u koťátek dá bezpečně říct, že v pátém měsíci budou používat toaletu po vzoru rodičů. Kočičky i instinktivně po požití toalety zahrabávají své hromádky.

 

Tvar a velikost:

Délka kočičí toalety by měla odpovídat jedné a půlce kočičky a široký tak, aby s vaše kočička vlezla do toalety napříč. Výška okrajů se s rostoucím věkem kočičky může zvyšovat, až dospělá kočička bude schopna chodit na zcela zastřešený záchůdek. U koťátek je lepší použít menší okraj toalety.

 

Počet toalet a jejích umístění:

Ideální počet toalet na jednu očičku jsou 2 kočičí toalety. Máte-li rodinný domeček o dvou a více patrech , je dobré umístit do každého patra, na klidné místo ( nejlépe do rohu, nebo alespoň ke stěně) právě jeden kočičí záchod.

 

Údržba:

Steliv do toalet je nepřeberné množství a při jeho výběru musíme zvážit všechny finanční i hygienické faktory v domácnosti. Stelivo vyklízejte nejlépe každý den a jednou za týden stelivo vyměňte úplně. Nedoporučujeme vymývat dno toalety saponáty, nejlépe jen důkladně opláchnout horkou vodou.

 

 

Kočička nechce na toaletu začít chodit:

Nejčastější problém je špatně zvolený záchod, nebo jeho nevhodné umístění. U koťátek je důležité zkontrolovat dobře zvolené okraje toalety. Záchod nesmí být umístěn do prostoru, kde se kočička necítí bezpečně, například otevřená prostranství v době (u schodů a podobně).

Další příčinou může nedůvěra kotěte k toaletě. Nechce-li Vaše koťátko toaletu používat, nechte vašeho mazlíčka pouze v místnosti s toaletou. Uvidíte-li kočičku vykonávat potřebu mimo toaletu, neprodleně ji opatrně položte na písek, kočička si po čase navykne na záchod chodit. (na toaletu kočičku posaďte i po každém jídle, hře i probuzení) Nikdy nedávejte kočičí čumák do loužiček, uškodíte tím její důvěře!

 

 

Kočička přestala na toaletu chodit:

V první řade je nutné zjistit, netrpí-li Vaše kočička nějakými zdravotními problémy. Navštivte veterináře, může jít o nepříjemná onemocnění jako infekce močových cest. Vyloučíte-li zdravotní potíže, dalším nejčastější příčinou je stres kočičky.

Stres může způsobit, nepříjemný pach záchodku po použití nevhodného saponátu. Nikdy nepoužívejte látky obsahující čpavek, vhodné jsou biologické roztoky pracího prášku. Další příčinou stresu se stává nepříjemná zkušenost kočičky s místem toalety, například rána po upadnutí věcí z polic, nebo zabouchnutí dveří v blízkosti toalety. Pokud víte jistě, že nejde ani o jednu příčinu potom je dobré zvážit fakt, že kočky jsou velice důstojná zvířata s vlastní hlavou. Možná , že Vaše kočička nechodí na toaletu na truc. Kočičky se někdy chovatelům mstí právě vylučováním mimo toaletu, může to způsobit nedostatečná péče, nový člen domácnosti, neuklízená toaleta, nebo i přehnané pokárání kočičky.

5 komentářů na “Kočičí toaleta a její řešení”

  1. Rady vcelku dobné, jen mne překvapila velikost toalety 1a půl délky kočky????? Můj statný 8 kilový kocour měří na délku 58 cm takže jsem šťastná, že je tak skromný a stačí mu miska 40×30, jinak by mněl skoro větší WC než já v paneláku 🙂

  2. Já jsem tedy moc spokojená taky s automatkou Catgenie. Fakt super. Kdo by nevěděl, jak to funguje, tak dostatek info je přímo u prodejce catgenie.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *