Přeskočit na obsah

Řeč těla kočky a její význam

Řeč těla kočky – Kolikrát si každý chovatel položil otázku, „co ta kočka chce?“ . Každý z nás by chtěl rozumět řeči zvířat, ale co když to přece jenom jde – stačí se pořádně dívat, a snažit se našemu mazlíčkovi porozumět.

Uši položené dozadu a přikrčení těla zemi. Kočka s takto postavenýma ušima se připravuje k boji a napadení kořisti plíživým krokem.

(Toto chování často pozorujeme při plánovaném lovu drobného hmyzu, například much a brouků.) (Pokud kočka upřeně kouká do očí někoho jiného, pokouší se ho vytlačit z jeho teritoria. Když nezabere jen tento výhružný pohled, zaútočí. Proto byste nikdy neměli kočce zírat do očí.)

plížíci se kočka - řeč těla kočky

 

Když se kočka o někoho nebo o něco otírá, není to pouze vyjádření náklonnosti. Tímto způsobem kočka také označuje to, co jí patří. Jdde v podstatě o značkování „teritoria“. Pokud jde o lidi, většinou se tře celým tělem, v tomto případě jde často o vítání. Věci obvykle označuje třením brady. Vítání doprovází i ocas vztyčený přímo nahoru , který se  na konci může lehce chvět a vlnět.

pozdrav

 

Kočka, která se ocitla v nějakém sporu, nebo se cítí v nebezpečí, bude mít ocas vzpřímený. Dává tím najevo, že je připravena zaútočit a třeba vyhnat vetřelce ze svého teritoria. Pokud je ocas ve vzpřímené poloze ztuhlý a naježený, znamená to, že je kočka agresivní a v podstatě Vám takto vyhrožuje, že zaútočí. Často kočka začne nepříjemně a hlasitě prskat.

pohotovost

 

Rozverná kočka s hravou náladou drží hlavu vzhůru a ocas tvaruje jakoby do otazníku.V tomto postoji i hravě běhá, poskakuje a někdy i hravě útočí na hračku i člověka. (Pokud si s kočkou hrajeme , zejména s cizí kočkou , která nás důvěrně nezná, neměli bychom se ji dotýkat v oblasti bříška – jde o intimní zonu zvířat , kterou si chrání.)

hrava1

 

Řeč těla koček a koťátek se může lišit, stejně jako řeč těla jednotlivých koček mezi sebou.

rec_tela u kocek

2 komentáře na “Řeč těla kočky a její význam”

  1. Mám doma 3, souhlasím téměř se vším, jen s jednou věcí ne. Jeden z těch třech je takový bojovník a velmi často mi zírá do očí. Výraz přitom má, jako by on byl pánem situace. Jenže vzhledem k tomu, že vedoucí smečky jsem já, pak ho upřeným pohledem do očí musím zpacifikovat. A on tomu signálu rozumí a stáhne se. Není to žádný relevantní výzkum, jen vlastní zkušenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *