Přeskočit na obsah

Vývoj Kotěte týden po týdnu

vývoj kotěte – Koťata se rodí slepá a hluchá, osrstěná. Hmotnost se pohybuje okolo 57–114 gramů. Koťata mají hned po narození vyvinutý čich a hmat, tyto dva smysly používají k nalezení bradavky matky a dávají jim šanci vyrůst do domácí šelmy.

Kočky rodí většinou bez problémů a nepotřebují naši pomoc, jen vyžadují naší přítomnost u porodu. Zhruba polovina koťat  se rodí napřed hlavičkou a polovina přichází na svět „pozadu“. Koťata se rodí slepá a hluchá, osrstěná. Hmotnost se pohybuje okolo 57–114 gramů

V prvním týdnu života koťátka hlavně papají, spinkají a o jejich vyprazdňování se musí starat kočičí maminka. Okolo 10. dne věku se jim začínají otevírat očíčka.

Dva týdny stará koťátka už očka mají otevřená i když zatím ještě mnoho nerozeznávají. Začínají se batolit, hlavičku už udrží zvednutou. Hlavním předmětem jejich zájmu je však stále ještě jejich maminka se zdrojem tepla a potravy.

Koťátkům jsou tři týdny. Na vratkých nožičkách se pokoušejí o první průzkumné výpravy Začínají vnímat svět okolo sebe ušima a očima. O mámino mlíčko probíhají boje, jeden se snaží toho druhého odstrčit všemi prostředky.

Čtyři týdny stará koťátka již prozkomávají okolní svět. Už okusila první papání z mističky, pokusy o vyprazdňování v kočičím WC jsou stále úspěšnější. Pohyby sice ještě nejsou dokonale koordinované, ale koťátka se snaží o první hry a udržování kožíšku.

Pětitýdenní koťátka jsou již čilí tvorečkové se zájmem o své okolí. Rodinný život již je s konečnou platností přesunut z pelíšku ven. Ke spánku už začínají vyhledávat vyvýšená místa. Sice ještě hodně spí, ale mnoho času už věnují i hrám a prozkoumávání ostatních částí bytu.

Koťátka stará šest týdnů se již batolí po celém bytě. Pomalu si osvojují zvyky svých rodičů. Spolehlivě chodí na kočičí WC, přijímají už všechny druhy potravy. Maminka kočka o ně stále ještě pečuje.

Prvních šest týdnů v kočičím životě je určujících při tvorbě osobnosti a charakteru pro zbytek života. Toto období je rovněž velmi důležité pro zdravý vývoj kotěte. Velmi mladá koťata jsou náchylná na řadu nemocí. Koťátka v tomto období rostou pozoruhodnou rychlostí a vidět změny v jejich rozvoji týdenod týdne je neuvěřitelný zážitek.

Sedmitýdenní koťátka jsou už rošťáci k pohledání. Jedí už úplně všechno.  Koťátka váří do 1000g.

Koťátka ve věku osmi týdnů jsou již samostatná. Jejich růst a vývoj už není zdaleka tak překotný, jako v prvních pěti až šesti týdnech. Maminka se o ně stará již minimálně. Jednou denně je sice ochotná je nakrmit, ale snaží setuto dobu zkrátit na minimum.

Devět týdnů stará koťátka jsou už plně samostatná a připravená na cestu do nového obydlí. Vědí jak se mají chovat, každé už má své oblíbené místečko na spaní, vědí k čemu jsou záchůdky, škrabadla a šplhadla. Jejich oči už nejsou modré začínají se vybarvovat asi v roce.

Sedm až dvanáct týdnů
Během této doby se koťata začínají rozvíjet v sociálních dovednostech pozorováním matky. Rovněž i hrou s ostatními koťaty a kočkami a samozřejmě i hrou s lidmi a vzájemnými interakcemi. Tato období je nesmírně příjemné jak pro vás, tak i pro vaše kotě. Kotě získává dovednosti při běhání, skákání, sledování atd. Koťata v tomto věku milují hraní her Kotě bude i nadále v tomto období rychle růst a jeho motorické dovednosti bude i nadále rozvíjet. Začne pronásledovat a chytat „kořist“. Kotě také začne přijímat „dospělé“ návyky – návyky spací, tulácké a další.

Vývoj může být omezen příliš brzkým odběrem od matky. Někdy také přerušuje přirozený kočičí pohlavní cyklus kastrace kotěte dříve, než opravdu dospěje. To má za důsledek znemožnění vytváření přirozeného silného pachu a zredukování napětí ve vztazích mezi koťaty. Náš kočičí mazlíček potom nemá potřebu o cokoli bojovat, protože zápas o dominantní postavení a území pro něho není životně důležité. Celý život tak může strávit bezstarostnými hrátkami.

Tři až šest měsíců: Někde asi kolem čtvrtého měsíce může kotě začít ztrácet mléčné zuby. Dásně mohou být v tomto období velmi citlivé až bolestivé. Ideální čas začít program zubní péče. Můžete navštívit veterinárního lékaře a nechat zkontrolovat chrup, jestli nerostou zoubky křivě. Důležitá je strava. Doporučuje se v tomto období více zaměřit na konzervy. Granule nevynechávat, ale například je servírovat vlhké. Kotě stále roste. I během této fáze růstu by koťata měla nadále jíst krmivo pro koťata – potřebují další živiny pro silné kosti, zdravé zuby a pevné svaly.

Šest až dvanáct měsíců: Kotě se začíná projevovat a to jak po fyzické tak i po sociální stránce jako plně vyspělá kočka. Není divu, za 12 měsíců dosáhne fyzického růstu 15 letého teenagera. I teenager bude nepochybně vykazovat některé vlastnosti jako 12 měsíční kočka. Nenechte se zranit pocity, pokud na vás kotě nereaguje. Stejně jako lidský teenager, tak i kočka začíná vidět okolí jinak než tomu bylo v prvních měsících. Zkrátka začíná dospělost a s ním i vlastní návyky a instinkty. Buďte trpěliví a dejte kočce všechnu lásku. Když ji bude mít, tak se za vámi určitě zastaví a bude chtít projevit vaši lásku a starostlivost.

2 komentáře na “Vývoj Kotěte týden po týdnu”

  1. Moc pěkný článek 🙂 Vzpomněla jsem si na dvě malinká koťátka, která jsem objevila v létě u jednoho domu v Lipníku. Byla skotačivá a za setmění lovila všechno, co se hýbalo – od chuchvalců suché trávy, přes moji ruku až k létajícím můrám 😀 Pak jsem je potkala na podzim, z obou vyrostli pěkní a mazliví kocourci akorát do náruče. No a teď v zimě jsem tam znovu přišla se podívat, jestli tam ještě jsou a přiřítily se ke mně dvě obrovité, huňaté šelmy – jedna mi skočila do klína, druhá se vydrápala za krk 😀 No, opravdu rostou rychle 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *