Přeskočit na obsah

Adopce kočičky – důležité kroky před ní

 Adopce kočičky:

Pořizování nového mazlíčka a tím i člena domácnosti je dlouhý proces, plný překážek. Je důležité si vedle roztomilých představ mazlení, hraní a radosti uvědomit i starosti a zodpovědnost, která s kočičkou přichází.

Každý kdo si zvířátko domů pořizuje, by si měl, ještě před adopcí/koupením zvířátka,  odpovědět na 6 základních otázek.

 

1.       Má u nás kočička prostor pro život?

2.       Mám peníze na chov kočičky?

3.       Budu mít dostatek kvalitního času na kočičku?

4.       Souhlasí všichni členové domácnosti s novým přírustkem?

5.       Mám dostatek informací, abych dokázal/la pohotově vyřešit případné problémy?

6.       Vím co od kočičky čekám, a co čeká ona ode mě?

 

1. Má u nás kočička prostor pro život?

Každá kočička je jiná. Některé jsou zvyklé na život venku, plný dlouhých procházek a objevování okolí, druhým jejich zdravotní stav, nebo povaha dovoluje pouze teplo domova na gauči s klidným povalováním.

 

Rozhodneme-li se, že kočičku budeme chovat u domečku venku, máme za úkol, bezpečně seznámit kočičku s prostředím, ve kterém bydlíte. Je nutné naučit kočičku, že právě tento domeček je její domov a přesvědčit se, že sama dokáže rozpoznavat nebezpečí v podobě aut a cizích lidí, nebo zvířat. 

První dny je dobré nechat kočičku s Vámi doma, aby jste si ji ochočili a navázali velmi dobrý a silný vztah. (podle věku a plachosti kočky, minimálně však týden) Poté chodit s kočičkou na dlouhé procházky po zahradě. (Čím častěji, tím lépe. Nenechávejte koťata bez dozoru.) V den kdy máte jistotu, že kočička je s okolím seznámena a je připravena na život venku, může být kočička puštěna ven sama přez den. Na noc jí zatím nechávejte doma. (Je nebezpečí, že se přidá k toulavým kočkám a nebude vědět, kam se vracet domů.) Aby si kočka ještě více zvykla vracet se pravidelně domů, je dobré ji krmit 2x/3x denně, vždy ve stejnou dobu a nenechávat misky plné celý den. (Miska s čistou vodou musí být připravena 24 hodin 7 dní v týdnu.)  

Venkovní domeček pro kočičku je nutné mít na svém místě připraven od první procházky v den, kdy jsme nechali kočičku seznamovat s okolím domu. Domeček musí být dostatečně prostorný. (min. 50x50x40cm) Musí být zateplený, nesmí do něj proniknout vlhkost a musí být dostatečně zabezpečen přívod vzduchu. Celý domeček umístěte u některého z vchodů do domu ze zahrady.  

Kočka žijící venku by měla nosit obojek s těmito údaji: Jméno kočky, jméno majitele, město ve kterém žije a kontakt v podobě telefonu na páníčka. U kočky s obojkem je jasné, že nejde o toulavpu kočičku a tím je v menším ohrožení nelidskosti některých ze sousedů nebo zachytové služby. V případě zatoulání víme, ke komu kočičku vrátit. 

 

  

Rozhodneme-li se, že kočička bude bydlet s námi s bytě, je naše největší starost  uspořádání vybavení pro kočičku v byťě/domě.

Kde bude kočka spát a odpočívat?  Nejlepší je kočičí škrabadlo a pelíšek umístit do společenských místností, kde nebude kočka sama. (Každá kočička je velká osobnost, proto je možné, že si místo vybere sama, bez pomoci ostatních.) Misky s granulemi a vodou není dobré umístit do kuchyně  jídelny. (Kočka i když je náš mazlíček a plnohodnotný člen rodiny, musí vědět, že člověk je pán a proto jí jako první a sám.)

Kočičí toaletu je možné umístit kamkoli, zde musíme brát ohled hlavně na naše pohodlí. Jediné na co je třeba myslet, je počet záchudků v domácnosti. Na každou kočičku je nutné mít 1/2 kočičí toalety.

 

 

2. Mám peníze na kočičku?

 

V dnešní době se vše točí kolem financí. Adopce opuštěných kočiček je ušlechtilá věc, ale musíme si uvědomit, kdy kočičkám pomáháme a kdy už je chováme na úkor jedné, či více z nich. 

Kočičce musíme obstarat dostatečné zázemí v podobě pelíšků, škrabadel, misek, pelíšků, kočičích toalet a dalšího. Škrabadlo 500-5000Kč, misky 2x +-150Kč, kočičí toleta +-500Kč, lopatka +-30Kč, přenoska 300-1500Kč, kartáč do 300Kč, hračky 20-100Kč ks

 

 

Další finance jsou třeba na „spotřební zázemí kočičky“. Jde o stelivo a krmivo. Strava  složená pouze z granulí (i když jde o vysoce kvalitní značky) není ideální. Proč kočičce nepřilepšit kouskem kuřecího masa a kočičí trávou. Tato položka se neustále opakuje  a příjde asi na 400Kč na měsíc.

  

  

 

Při pořízení kočičky je nutné navštívit veterináře a kočičky odčervit a naočkovat. Odčervení 30-150Kč, očkování 300-700Kč, , odstanění zubního kamene 500-1500Kč, kastrace kocoura +-500Kč, Kastrace kočky +-1000Kč.

Musíme počítat i s nečekanými výdaji, v případě nemoci zvířete, za služby veterináře. 

  

3. Budu mít na kočičku dostatek kvalitního času?

Každá kočička je jiná a má zcela odlišnou povahu. Ne každá je spokojená sama na gauči, právě naopak. Kočičky jsou velice společenské a vyžadují pozornost. Většina z nich je velice aktivní a vedle mazlení, je i důležité si s nimi hrát. Kočičky jsou pak klidnější a neskotačí jako utržené z řetězu. 

Denně je nutné udržovat kočičí toaletu čistou a vyměňovat čistou vodu.

Máte-li kočku pouze v bytě, je třeba věnovat se vyčesávání, a to i v případě že kočka nemá dlouhou srst. Jakmile budete mít oblečení plné kočičích chlupů, není to chyba mazlíčka, ale pána.

    

 

4. Souhlasí všichni členové domácnosti s novým přírustkem?

Kočičky se dožívaji asi 15ti let, proto je nutné se domluvit s blízkou osobou, jestli by byla ochotná se o kočičku postarat v případě problémů. Člověk nikdy neví, co se může stát.

Před pořízením mazlíčka je třeba důkladně zjistit všechny možné alergie na roztoče. Co s kočičkou a alergikem pod jednou střechou?!

Mnoho rodin žije v nájmu. Ne každá nájemní smlouva dovoluje chov zvířat. Zjistěte si u domovníka jak se majitel domu staví ke zvířatům v domácnostech.

  

 

5.Mám dostatek informací ?

Zvířátko v rodině je radost i starost. Zde je několik užitečných odkazů na webové stránky a doporučených knih, které jsou prvním pomocníkem.

 www.moje-kocka.cz

 www.miciny.cz

www.kockaapravo.cz

 jamis-kocky.net

  

 

6. Vím co od kočičky čekám a co čeká ona ode mě?

Jaká kočička je ta pravá: Každý z nás má jiný režim dne. Podle něj si vybíráme vhodného domácího mazlíčka. Kočičky mají několik základních vlastností podle kterých se dají rozpoznávat. Každá z nich potřebuje něco jiného.

 

Hromádka neštěsí: kočička velice klidná a mazlivá, ale plašší

Aktivista: Kočička aktivní, s velku dávkou energie. Má-li svůj den potom se ze společných protorů stává mrknutím oka džungle.

Zlato: Kočička, klidná , nenáročná , čistotná, která prahne po pohlazení. Ideální k lidem s pasivnějším životem v bytě.

Kamarád do deště: Kočička, mazlivá a aktivní, často velice komunikativní, která neustále vyžaduje pozornost. Jde o pejska, se kterým nemusíte chodit na procházky.

Bojovník: Kočička je plachá, až ze strachu útočí, velice čistotná a klidná, když si jí nikdo nevšímá ani o ní neví. Chce to velkou dávku trpělivosti při adopci bojovníka, ale trpělivost růže přináší.

Šlechtic: Čistotná kočička, která celý den leží na gauči, jediná její aktivita je natažení se pro mazlení. Živej polštář na koženou pohovku do obyváku.

Drobek: Většinou koťátka, u kterých nevíte co se kdy přihodí. Každý den se mění jejich nálady. Ze zlatíčka se přez noc může stát pekelný aktivista.

 

Kočka není hračka!

V den kdy ji přivedeme do naších životů, zodpovídáme my za ten její!

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Regalová

3 komentáře na “Adopce kočičky – důležité kroky před ní”

  1. Velice precizně a obsáhle udělaný článek, který by si měl přečíst každý zájemce o kočičku. Perfektní vystižení častých poblémů, na které často zájemci nepomyslí. Důkladně vyčíslené náklady. Suprové.

  2. Dobry den, zacala k nam chodit cerna kocka, nema obojek a tak jsem ji nechala na okne tri noci za sebou trochu jidla, kdyby nici nebyla, aby nehladovela. Zacala jsem premyslet, ze bych si ji osvojila, ale nechci ji mit doma, kvuli pachum atd. Mame velky dum a bylo by to narocne na uklid a nervy, ale me taky malej dvorecek,tak me naladlo ji udelat ten venkovni domecek a jen ji proate krmit a dej se vule bozi. Vcera vecer byl ale muj partner v zimni zahrade, kde mame i bazen a sezeni a prozoze tam chodime kourir, nechavame tam zatim pootevrene zasouvaci dvere, aby se vetralo a vecer tam tu cicu nachytal, jak si hovi na gauci🙂neni vubec placha, neboji se lidi. Poradite mi nekdo, jak s ni nalozit? Jestli s timhle jejim chovanim ma domov, nebo se ho u nas snazi najit? Doma ji nechci, ale kdyz uz se tu vyskytuje, je dobry napad ji nechat vykastrovat a poridit ji ten domecek? Nebo by pro ni bylo lepsi ji odchytit a nechat odvest do nejake stanice? Kocku bych si dobrovolne neporidila, ale chtela bych ji pomoc, jenze nevim moc co s ni, aby nam to nenarusovalo zivot v dome a zaroven, aby ona netrpela venku. Prosim radu od zkuseneho a rozumneho cloveka, nechci se unahlit a uskodit ji. Dekuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *