Přeskočit na obsah

Kočky vítají jaro – mají-li to štěstí

Kočky vítají jaro protože  jsou stvoření teplomilné. Proto se těší, že už je nezebou tlapky v mrazivých plískanicích, že už nemusí žíznivě olizovat sníh, že už je netrápí hlad a nemusí pracně hledat, kde mohou v klidu usnout. Zvířata, která byla nucena přežít zimu v terénu, ať už v městských zákoutích či v promrzlé přírodě, vědí své. Každé takové přežití zimního období však znatelně oslabuje organismus koček a zanechává mnohdy trvalé následky na jejich zdravotním stavu.

Pomoc kočkám v zimě: 

Schovka před mokrem a mrazem. (Útulný domeček)

První věcí, aby kočky přežily zimu je vhodná skrýš. Nejvhodnější domeček  pro kočičky: Domek pro kočky poskytuje nezbytné útočiště před sluncem, zimou a vlhkostí. Zešikmení střechy a vyvýšení podlaha pomáhá udržet  toulavku izolovanou a v suchu.  Bouda se skládá ze dvou místností: zádveří a obytné plochy.  Ideální rozměry pro 2 kočičky jsou minimálně 50x40x40cm. Všechny stěny domečku jsou nejvhodnější z polystyrénu, celý domeček je dobré obalit silnějším igelitovým pytlem. Domeček je nutné kontrolovat. Jako podestýlka do domečku (v případě že domeček nemáte čas kontrolovat a vyměňovat deky aby nezamrzli a nevytvářeli se plísně) je seno.

Plná bříška – mnoho energie (krmení)

Základní věcí je, aby kočka měla pravidelně dostatek potravy,jen tak se jí vytvoří dostatečně hustá zimní srst a ochranná zásoba podkožního tuku. Místo, kam budete dávat krmení, by nemělo být vlhké.  Je lépe dávat misky na jakoukoli podložku třeba na polystyren, aby nebyly položeny hned na zem (Můžou promrznout). Pokud to jde, choďte krmit 2x denně, ráno a večer ve stejnou dobu. Kočky si zvyknou a budete mít přehled o všech kočičkách, které krmíte. Je lépe vybírat kvalitnější krmivo, aby kočky netrpěly zažívacími problémy a pokusit se i o přístup k čisté vodě.

Jen málokteré měly to štěstí, že se dočkaly přikrmování či přístupu k nezamrzlé vodě, případně možnosti schovat se v teplém suchém místě, odkud je nikdo vzápětí nevyžene.

 

Pro většinu obyvatel městských částí je kočka v ulicích v lepším případě neviditelná, v tom horším se často stává terčem útoků. Na vesnicích je pro změnu kočka natolik běžným jevem, že nikoho z domorodců ani nenapadne, že v zimě si ani ty myši nenachytá. Navíc v zimě mají kočky také větší nároky na množství a kvalitu potravy – udržování tepla je stojí více energie. V zimě, na mrazu, se jim zároveň mnohem hůře běhá, jelikož polštářky na tlapkách se vysuší, loupou se a bolí. 

 

Kočka nám nemůže sdělit, co a kde ji bolí, že je jí špatně a co se s ní děje. Má strach z neznámého, spíše se bude snažit najít úkryt nebo se nám bude jevit nepřátelská. Především malé kotě či starší kočka nemá bez pomoci příliš šancí na přežití. 

 

Kočky vítají jaro jenže, s příchodem jara se probouzí kočičí říje a na svět přicházejí nová a nová „nechtěňátka“. Jenmálokteré kotě narozené ve volné přírodě se dožije dospělého věku. Nežádoucího potomstva koček jsou plné útulky.

 

Kočka může mít až tři vrhy za rok, každý po pěti až šesti koťatech. Z nechtěných koťat se stanou další toulavá zvířata, která mohou být nemocná a hladová. Volně žijí a dál se nekontrolovatelně množí. Bohužel, regulace není možná bez kastrace. Argument, že kastrace je nepřirozený zásah, či že je přímo proti přírodě, považujeme za zcela nesmyslný. Proti přírodě je koťata zabíjet nebo nechat osudu pohozené v lese, v popelnici, v parku, kde je čeká pomalá smrt hladem, vyčerpáním a zimou. A koho zajímá, že se jedná o porušení zákona na ochranu zvířat? Kde není žalobce, není i soudce. Trestat by se měli nejen ti, kteří nezákonně usmrtili zvíře, ale i ti, kteří dopustili, že se z něj stalo zvíře toulavé, opuštěné, hladové a nemocné.

 

Více o kastracích : www.pomocne-ruce.cz/?page_id=728

 

Pro mnohé zvířecí pacienty jsme poslední naděje. Útulek sice může žádat veřejnost o dobrovolnou pomoc, ovšem těžko lze definovat cenu zachráněného zvířecího života, když na straně druhé existuje mnoho nezodpovědných množitelů, kterým je další osud narozených zvířat lhostejný. Umožňovat tedy další rozmnožování bezprizorních zvířat maří veškerou snahu ochránců i provozovatelů útulků.

 

Soukromé útulky na sebe vědomě a dobrovolně berou břemeno zodpovědnosti člověka vůči potřebným, čímž zvyšují morální kredit společnosti. Většina  společnosti se však tváří, že se jí to netýká a před problémy zavírá oči.

 

Jak pomoci depozitům a útulkům:

Finančně:  Pomůžete dobré věci a ještě si tento dar můžete odečíst od daní při ročním zúčtování daní( min.1000Kč). Darovací smlouva Vám bude zaslána na požádání. Požádejte na mail: pomocne.ruce@seznam.cz Děkujeme všem za dosavadní i eventuelně budoucí dary, pro ten případ uveďte do poznámky jméno

 Pomocné ruce Olomouc Občanské sdružení 

Jungmannova 193/1779 00 Olomouc

IČO: 22742085

Číslo účtu : 2500266592/2010Fio banka

Materiálními dary ve formě: Kočičího steliva, Kvalitních granulí a konzerv pro kočičky – Krmením kvalitními granulemi a konzervami se bráníme zažívacím problémům kočiček Misek, obojků, vodítek, pelíšků, boud a přepravek Starých dek, větších kusů látek či starého oblečení, povlečení, starých závěsů, ručníků, prostěradel kartonových krabic a starých výtisků novin 

Dobrovolnou pomocí: Kopírováním a tiskem propagačních materiálInzercí a propagací pejsků a útulku na pomocí prezentačních materiálů i na internetu. Dopravou – odvozem zvířat na veterinu, umisťovací výstavy, transport krmiv a steliv Dočasným hlídáním pejsků, která nemůže z různých důvodů pobývat v útulku mezi ostatními (zdravotní stav, nesnášenlivost) do doby, než bude moci mezi ostatní pejsky v depozitu či se pro něj najde majitel 

Adopce opuštěné kočičky nebo pejska:Všechny adoptované kočičky můžete v případě problémů kdykoliv vrátit zpět do depozita.

 

 

Toulavá zvířata by také ráda zažila ten spokojený pocit, jako má váš mazlíček.

Text převzat a upraven z Aga Grey

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *