Přeskočit na obsah

Kočičí bejvák v depozitu Pomocné ruce

Bez pomoci a ochoty by to nešlo: příprava – kočičí bejvák v depozitu

(krátký článek o přípravě náhradního/dočasného domova – pro kočky a koťata v z.s. Pomocné ruce)


Co kočička (nebo dobrovolník, který jí uklízí) v depozitu Pomocné ruce potřebuje:

• místo pro dočasný život – KLEC

• kočičí toaletu

• plné bříško

• co nejvíce čisté a útulné bydlení


• noviny


1. místo pro dočasný život – KLEC

Stále řešíme problém, kam kočičky umístit. Místnosti v depozitu Pomocné ruce musíme čas od času nafukovat ,ale tím problém nekončí. Kočičky z hygienických důvodu a z důvodu jejich bezpečnosti musí byt umístěné odděleně v klecích. Často řešíme problém jejich nedostatku, kvůli kterému jsou kočičky dočasně umisťovány v klecích s nevyhovující velikostí, nebo problém vyústí v to, že si nemůžeme dovolit přijímat další nalezená koťátka a nemocné kočičky, které neměly tolik štěstí a zatím nenašly domov plný lásky.

Plánujeme sice stavbu voliéry pro natestované a naočkované klidné kočičky, ale i přes to jsou klece potřeba například v karanténní místnosti.

Máte doma starou kočičí, psí, nebo velkou králičí klec kterou nevyužíváte? Prosím darujte ji, darujete tak dočasný domov a šanci na lepší život mnoha kočičkám.


 2. noviny pro úklid klecí

Při úklidu klecí je nutné dodržovat přísná hygienická pravidla. Abychom mohli vytáhnout z klece záchůdek a misky a pořádně ji uklidit, potřebujeme staré noviny, na které věci pokládáme, aby se nedostaly do fyzického kontaktu například s podlahou depozita či jinou klecí/kočičkou.

Víte o někom, popřípadě o nějaké společnosti, která má možnost zajistit staré výtisky novin a časopisů? Noviny se v depozitu spotřebovávají obrovským tempem a kočičky nemohou požívat špinavé výtisky z obytných domů nebo papírových kontejnerů.


3. kočičí toaleta

Každá kočička v depozitu pomocné ruce je naučena používat kočičí toaletu se stelivem. V rámci možnosti používáme speciální plastové kočičí toalety, které jsou k dostání ve zverimexech, často ale používáme i různé vyhovující plastové nádoby. Do toalet sypeme kočičí stelivo, nejraději pak kočičí stelivo Mikeš, které dobře hrudkuje a lépe se tak udržuje čistota. Mnoho toalet je nutné umístit do kartonové krabice, některé kočičky více zahrabávají, a zabrání se tak odhrabávání steliva do obytné části klece, ve které má kočička pelíšek a misky.

Máte možnost přispět svou pomocí v podobě zakoupení steliva Mikeš pro kočičky, popř. dovozem kartonových krabic o rozměrech asi 40x25x40? Výborné záchůdky pro koťata lze nalézt na tomto odkaze ->>> SIERA VANIČKA <<< – přispět tak můžete i koupí těchto záchůdků za pár korun!


4. plné bříško

Kočičky jsou krmeny kvalitními dražšími granulemi a kapsičkami. Krmením kvalitní kočičí stravou předcházíme zdravotním komplikacím v podobě průjmu, a podvyživeným, nemocných kočičkám tak vracíme „chuť“ k jídlu a do života. Vodu i granule dáváme do nerezových mističek. Vlastníme nerezové misky, které se uchycují přímo na klec, nehrozí tak jejich převrhnutí a ušetří se za znehodnocené krmivo. Mističek však není tolik jako hladových čumáčků, takže používáme také plastové či keramické stabilní misky.

Koťatům sice vždy brzy zachutnají „dospělácké“ konzervy, ty nejmenší však (a také jejich maminky kvůli výživě a tvorbě mléka) krmíme paštičkami BabyCat Royal Canin nebo BabyPaté Carny. Důležité je také kotěcí sušené mléko (Kitten Milk Beaphar) – a to pro ta koťátka, která jsou bez maminky a je nutné je dokrmovat.

Zakoupením kvalitního krmiva značky IAMS či jiných kvalitních krmiv jako např. Royal Canin podpoříte zdraví a spokojenost kočiček a z každé darované mističky bude mít možnost naplnit si bříško další kočička. Tyto konzervičky, kapsičky a granule jsou nejvhodnější:


5. útulné bydlení

Každá kočička potřebuje čistotu a pohodlí ve své kleci. Díky dece či jinému kusu látky na dně klece se zmenšuje riziko, že kočička při převrhnutí své misky s vodou zůstane v mokrém plavat celou noc. Také se lépe udržuje pořádek, deka se vymění za nové a dno klece se dezinfikuje kouskem starého ručníku. V klecích tak nezůstává podestýlka z kočičích záchodků ani chlupy při línání koček.

Kočička dostává také pelíšek. Každá kočička má ráda pocit bezpečí a potřebuje místo pro odpočinek. Proto v každé kleci najdete také polštářek, kočičí pelíšek nebo dečku, která pro kočku slouží jako místo na spaní a odpočinek. Nejsou-li k dispozici kryté pelíšky (ne každá kočička si je ale oblíbí), dáváme plašším kočičkám pro úkryt alespoň kartonovou krabici s dečkou či polštářkem. Ostatně krabice mají přece kočky nejradši. 🙂 Koťátka pak dostávají velkého plyšáka jako náhradní maminku.

Kartonové krabice se rychle ničí, ať už váhou nebo drápky kočiček, a proto jich není nikdy dost. Nejlepší rozměr krabičky je asi 40x25x40cm. Přispět můžete také starším (ale stále ještě využitelným) kočičím pelíškem nebo i koupí nového.



6. volný čas

Dny v depozitu jsou pro kočičky a obzvlášť pro koťátka dlouhé. Dlouhou chvíli se jim proto snažíme zkrátit věnováním hraček a škrabadel. Různé vyžití kočičkám zajišťují kočičí hračky, malí plyšáci, kočičí škrabadla, hřebeny a kartáče na kočičky.

Leží vám doma plyšáci, kočičí hračky či škrabadla? Darujte je kočičkám, odměnou vám bude jiskra štěstí v jejich očích a zkrácení dlouhých dnů čekání na nového páníčka.


 7. klecí vše nekončí

Při úklidu klecí je nutné požívat ochranné rukavice, odpad se ukládá do igelitových pytlů a každá přikrývka se při znečištění pere. Najde-li kočička svůj domov, klec se pak musí vydezinfikovat Savem a jinými čistícími prostředky, aby byla připravená na další uzlíček neštěstí, kterému se snažíme pomoci.

Máte možnost přispět čistícími nebo pracími prostředky? Budeme rádi za dar, ale i za možnost levnějšího pořízení těchto věcí!


Každý den  dobrovolníci docházejí do depozita Pomocné ruce a čistí kotce kočičkám – bez jejich nadšení, práce a chuti bychom nemohli pomáhat němým tvářím v takové míře jako doposud. Děkujeme!


Autor: Lenka Regalová

Korekce a úprava: TŠ

1 komentář na “Kočičí bejvák v depozitu Pomocné ruce”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *